Sunday, 24 July 2011

Birth Date Ikut Hijrah

Posted by mrs maryam at 09:07 0 comments
Assalamualaikum wbrt

Kekadang kite tertanye2 time kite lahir tu kalo ikut kalender islam or Hijrah berapa aribulan ek...
Bulan Ramadhan ke kite lahir or mungkin time raya...
Untuk check tarikh masehi ke hijrah, anda CLICK sini...

Che meow

Thursday, 21 July 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

Posted by mrs maryam at 16:07 15 comments















Jika anda blogger baru, jom join segmen ini dan click di SINI atau click header di atas
 But tarikh tutupnye HARINI jam 9.00 malam. So cepatlah post this segmen.
P/S: cam menarik orang ramai je.. Huhu ;P
Che meow


WHI hari ini : Benarkah susu ibu boleh tercemar

Posted by mrs maryam at 10:11 1 comments
Tajuk WHI hari ini adalah : Benarkah susu ibu boleh tercemar?
Panel jemputan: Dr. Norashikin Muhd Fuad- Pakar O&G Hospital Sungai Buloh
                         Pn. Kamariah bt Mohd Alwi - lactation Consultant
                         Dynaz - celebrity dan owner DNA

 
Ibu cuba catat apa yang ibu ingat (sebab time on air tadi, fawwaz nak menyusu pulak, so, ibu cuba gunakan kapasiti hard drive otak ibu ni untuk recall balik isi kandungan topik WHI tadi.

antara soalan yang dikemukakan..

Adakah susu ibu boleh tercemar?
Susu ibu kalau tercemar pun sangat minima.
Ini kerana susu ibu adalah susu HIDUP, manakala susu formula adalah susu mati.
Maknanya dalam susu ibu ada antiviral, antifungal dan antibakteria yang akan melawan viral, bakteria dan fungal dari luar. Even susu ibu kalau dibiarkan tidak bertutup pun, boleh bertahan lama..

Ubat-ubat yang boleh menyebabkan susu tercemar..
Dr. Norashikin menyatakan bahawa ubatan dalam kemoterapi sahaja boleh memberi kesan kepada susu ibu.. ubatan yang lain tidak memberi kesan kepada susu ibu. Ini kerana setiap apa yang dimakan untuk ibu akan ditapis sebelum disalurkan kepada susu ibu. So, kalau demam, selesema, takde masalah untuk ambil ubat-ubatan.

Payudara adalah steril
Pn Kamariah menjelaskan bahawa payudara adalah tempat paling steril. Disebabkan itu semua ibu digalakkan untuk menyusu secara terus dari payudara setaip kali bersama bayi. Ini kerana, 'askar-askar' dalam susu ibu aktif jika keluar dari payudara.. so askar-askar itu akan memberi pertahanan kepada sistem tubuh bayi.
Ini berbeza bila susu yang disimpan. Askar2 tersebut akan tidur dalam suhu yang rendah, bila dipanaskan, mereka perlu berlawan dengan bakteria2 yang telah muncul dalam susu ibu. Namun begitu bakteria itu tidaklah memberi kesan kepada bayi kerana askar2 dalam susu ibu sedang berperang dengan bakteria tersebut (yang ni ibu qouote kata2 Pn Kamariah time kursus MBfPC hari tu)

Susu ibu basi?
Susu ibu tidak akan basi. Susu ibu tidak akan bertukar jadi keju (kata puan Kamariah lagi)..
Susu ibu hanya akan tercemar jika semasa memerah ibu tidak mencuci tangan dengan sempurna, bekas yang digunakan adalah tercemar. maka, tercemarlah susu tersebut.

Susu ibu pelbagai rasa..
Susu ibu mempunyai rasa yang berbeza-beza. Ia mengikut menu ibu pada hari tersebut. Kalau ibu makan durian, baby pun akan merasa susu durian,. kalau ibu makan petai, susu pun akan berperisa petai.
Sebenarnya itulah uniknya susu ibu, kerana bayi yang menyusu susu ibu telah bersedia dengan pelbagai rasa sebelum memulakan solid food. Maka bayi yang menyusu selalunya tidak memilih makan sebab dari baby lagi telah diperkenalkan dengan pelbagai perisa.
Kenyataan ini disahkan oleh Dyna kerana anaknya Khyra, tidak memilih makanan. Dia makan apa yang orang lain makan.

Susu ibu boleh bertukar warna
Betul! Ikut apa yang ibu makan. Kalau hari tu ibu banyak makan sayur hijau. warna susu pun berwarna kehijauan gitu.

Nak kuruskan badan.. BF saja
Pengakuan dari Dynaz.. Sebab setiap kali kawan dia tnaya macam mana dia boleh kuruskan badan dengan cepat.. jawapan dia 1 jer : menyusulah anak anda.
Dan suka sangat dengar Dynaz bercerita tentang dunia BF dia, macam mana Khayra appreciate susunya, bonding yang diceritakan sangat jujur.

Majikan perlu bagi sokongan
Sebelum menutup tirai Dr. Norashikin menyeru kepada semua majikan agar menyokong penyusuan susu ibu.. Ini kerana ia boleh meningkatkan mutu kerja pekerja kerana kurang mengambil cuti disebabkan anak jarang sakit. Selain itu beliau juga menyeru agar para majikan boleh menyediakan tempat khas dan juga 2nd hand fridge untuk pekerja yang menyusukan anak.


Selain daripada itu Dynaz juga ada bercerita tentang cara-cara untuk handle EBM.. Dia menggunakan cooler bag dan icepack yang tahan sehingga 16jam. Dan dia juga menyatakan sebagai seorang selebriti dia rasa amat bertanggungjawab untuk sebarkan maklumat tentang Bf. Dia juga berharap agar BF akan menjadi satu trend kepada ibu-ibu. Bila dah jadi trend, semua orang akan memilih untuk BF. 

Ibu - ibu boleh tengok dekat tonton ye ^_^
tonton-home-shows-lifestyle-wanita hari ini 2011-episode 141 - Wanita Hari Ini 2011 - Episode 141

Credits Hana

Che meow

Tuesday, 19 July 2011

Ujian Kederasan Menaip

Posted by mrs maryam at 10:01 3 comments
Harini Che Meow Meow nak buat ujian sendirian berhad on ujian kederasan menaip. Na isi borang jawatan kerja pembantu tadbir. Tho' Che Meow ni ada degree tapi untuk dapatkan kerja tetap kerajaan or badan berkanun, Che Meow tak memilih jawatan. Dah bosan dengan kerjaya sekarang yang mungkin memakan masa lebih bekerja dari dapat melayan anak & HB if masuk swasta balik.

Jom buat ujian di sini Malaysian Typing Speed Test

Game menguji skill menaip pun ada di Typershark

Kedudukan tangan perlu dihafal begini, so dapatlah kite menaip dengan laju... Hehehe...
Selamat mencuba!

Che meow



Thursday, 14 July 2011

Jawatan Kosong (Sangat rugi kalau anda tak mohon)

Posted by mrs maryam at 12:21 2 comments


Che meow

Wednesday, 13 July 2011

SEGMEN KENALI BLOGGER SPORTING :)

Posted by mrs maryam at 16:29 0 comments


Jom join segmen TIA.. Hehehe... macam seronok je ;P

Jantina : perempuan
Umur : 29
Status (Bujang, Bertunang, Berkahwin atau yang sewaktu dengannya)
: berkahwin =)
Tempat tinggal (Bagitau negeri cukup!) : selangor

Salam perkenalan semua!!! Anda plak macamana???!!!

Che meow

Tuesday, 12 July 2011

Giveaway my first stripe clutch! @ Mama Zara

Posted by mrs maryam at 11:46 0 comments
Click HERE to join
Due date is on 16 July 2011

Che meow

Monday, 11 July 2011

Child ID Cards

Posted by mrs maryam at 16:25 0 comments
Free PDF Downloads @ justsomethingimade 



You can download the free child ID PDF files HERE and HERE.


P/S : A great ID card to be put at your childs bag before sending him/her to the pengasuh or taska or tadika


Che meow

Conversion Table For Cooking

Posted by mrs maryam at 13:57 0 comments
A table useful for all cookers out there ;P


U.S. CUPS TO GRAMS
All-Purpose Flour and Confectioners' Sugar1/8 cup = 15 grams
1/4 cup = 30 grams
1/3 cup = 40 grams
3/8 cup = 45 grams
1/2 cup = 60 grams
5/8 cup = 70 grams
2/3 cup = 75 grams
3/4 cup = 85 grams
7/8 cup = 100 grams
1 cup = 110 grams
Flaked Coconut1/8 cup = 10 grams
1/4 cup = 20 grams
1/3 cup = 25 grams
3/8 cup = 30 grams
1/2 cup = 40 grams
5/8 cup = 45 grams
2/3 cup = 50 grams
3/4 cup = 60 grams
7/8 cup = 65 grams
1 cup = 75 grams
Brown Sugar1/8 cup = 25 grams
1/4 cup = 50 grams
1/3 cup = 65 grams
3/8 cup = 75 grams
1/2 cup = 100 grams
5/8 cup = 125 grams
2/3 cup = 135 grams
3/4 cup = 150 grams
7/8 cup = 175 grams
1 cup = 200 grams
Granulated Sugar1/8 cup = 30 grams
1/4 cup = 55 grams
1/3 cup = 75 grams
3/8 cup = 85 grams
1/2 cup = 115 grams
5/8 cup = 140 grams
2/3 cup = 150 grams
3/4 cup = 170 grams
7/8 cup = 200 grams
1 cup = 225 grams
Butter or Margarine1/8 cup = 30 grams
1/4 cup = 55 grams
1/3 cup = 75 grams
3/8 cup = 85 grams
1/2 cup = 115 grams
5/8 cup = 140 grams
2/3 cup = 150 grams
3/4 cup = 170 grams
7/8 cup = 200 grams
1 cup = 225 grams
Grated Coconut1/8 cup = 10 grams
1/4 cup = 25 grams
1/3 cup = 35 grams
3/8 cup = 40 grams
1/2 cup = 50 grams
5/8 cup = 60 grams
2/3 cup = 65 grams
3/4 cup = 75 grams
7/8 cup = 85 grams
1 cup = 100 grams
Cake Flour1/8 cup = 10 grams
1/4 cup = 20 grams
1/3 cup = 25 grams
3/8 cup = 30 grams
1/2 cup = 50 grams
5/8 cup = 60 grams
2/3 cup = 65 grams
3/4 cup = 70 grams
7/8 cup = 85 grams
1 cup = 95 grams
Ground Almonds1/8 cup = 20 grams
1/4 cup = 40 grams
1/3 cup = 55 grams
3/8 cup = 65 grams
1/2 cup = 85 grams
5/8 cup = 105 grams
2/3 cup = 110 grams
3/4 cup = 130 grams
7/8 cup = 150 grams
1 cup = 170 grams
Cocoa1/8 cup = 15 grams
1/4 cup = 30 grams
1/3 cup = 40 grams
3/8 cup = 45 grams
1/2 cup = 60 grams
5/8 cup = 70 grams
2/3 cup = 75 grams
3/4 cup = 85 grams
7/8 cup = 100 grams
1 cup = 125 grams
Slivered Almonds1/8 cup = 10 grams
1/4 cup = 20 grams
1/3 cup = 25 grams
3/8 cup = 30 grams
1/2 cup = 40 grams
5/8 cup = 50 grams
2/3 cup = 55 grams
3/4 cup = 60 grams
7/8 cup = 70 grams
1 cup = 80 grams

U.S. EQUIVALENTS

METRIC

Dash

less than 1/8 teaspoon

1 teaspoon

60 drops

1 1/3 fluid grams

5 ml.

1 tablespoon

3 teaspoons

4 fluid grams

15 ml.

2 tablespoons

1 fluid ounce

30 ml.

4 tablespoons

1/4 cup

60 ml.

5 1/3 tablespoons

1/3 cup

80 ml.

6 tablespoons

3/8 cup

90 ml.

8 tablespoons

1/2 cup

120 ml.

10 2/3 tablespoons

2/3 cup



160 ml.

12 tablespoons

3/4 cup



180 ml.

16 tablespoons

1 cup or 8 ounces



240 ml.

1 cup

1/2 pint or 8 fluid ounces



240 ml. or .236 liter (1/4 liter)

2 cups

1 pint



480 ml.

1 pint

16 ounces



480 ml. or .473 liter

4 1/3 cups

1 quart 2 ounces



1 liter (1,000 milliliters)

1 quart

2 pints

960 ml. or .946 liter

2.1 pints

1.05 quarts or .26 gallons

1 liter

2 quarts

1/2 gallon

4 quarts

1 gallon

3.785 liters

.035 ounces

1 gram

2.205 pounds

1 kilogram

1 ounce

16 drams

28 grams

1 pound (16 ounces)

453.6 grams

1 pound (2 cups liquid)

2.20 pounds

1 kilo

LINEAR LENGTH

CENTIMETERS

1 inch
1 foot
1 yard
1 meter

2.54 centimeters
30.48 centimeters
91.44 centimeters
39.37 inches

LIQUID MEASURE

MILLILITERS

1/4 teaspoon
1/2 teaspoon
3/4 teaspoon
1 teaspoon
1 1/4 teaspoons
1 1/2 teaspoons
1 3/4 teaspoons
2 teaspoons
1 tablespoon
2 tablespoons

1.25 ml
2.5 ml
3.75 ml
5.0 ml
6.25 ml
7.5 ml
8.75 ml
10.0 ml
15.0 ml
30 ml



LITERS

1/4 cup
1/2 cup
3/4 cup
1 cup
1 1/4 cups
1 1/2 cups
2 cups
2 1/2 cups
3 cups
3 1/2 cups
4 cups
4 1/2 cups
5 cups
5 1/2 cups

0.061
0.121
0.181
0.241
.31
0.361
0.481
0.61
0.721
0.841
0.961
1.08
1.21
1.321
Che meow

Tuesday, 5 July 2011

Jom Blogwalking Ramai Ramai !

Posted by mrs maryam at 15:23 1 comments
Ooo Yeah!, ayat favorite sorang member kat kelas dulu...

Jom join segmen blogwalking ramai-ramai ke 2 anjuran Cik Bunny. Just click di bawah. Yang bestnye follow Cik Bunny atau tak, itu belakang cerita (tiada paksaan). Huhu...

P/S: 1st time join segmen2 kawan2 bloggers ;P



Che meow

Click! Tabung SYARIF

 

m.e.o.w + i.n.g Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting